proof, breathalyzer, driver-337369.jpg

Dit zijn je rechten bij een alcoholcontrole

Als je onderweg moet stoppen voor een alcoholcontrole heb je niet alleen plichten maar ook een aantal rechten. Wat kan je op dat moment zoal vragen en wanneer is dat zinvol?

Een kwartier wachten

Het kan wel eens gebeuren dat je vlak voordat je moet stoppen voor een alcoholcontrole nog een alcoholisch drankje gedronken hebt.  In dat geval kan het nuttig zijn te vragen dat je een wachttijd krijgt van 15 minuten. Weet wel dat je die wachttijd maar één keer kan vragen. Onderging je eerst (na de wachttijd van 15 minuten) een ademtest en is het resultaat P of A (positief of alarm) en moet je vervolgens een ademanalyse ondergaan dan kan je niet nogmaals om een wachttijd daarvoor vragen.

Een tweede en derde ademanalyse vragen

Als je het niet eens bent met de resultaten van de eerste ademanalyse, dan mag je een nieuwe analyse vragen.  Weet dat dit niet geldt in de omgekeerde richting. Als de agenten twijfelen over de eerste analyse die in je voordeel was dan mogen ze je niet verplichten er een tweede te ondergaan. Ze mogen dan al evenmin vragen dat je een bloedproef ondergaat zelfs al gebeurde dit alles met jouw instemming.

Zijn de resultaten van de eerste en de tweede analyse te uiteenlopend dan kan je ook nog een derde analyse vragen.

Bloedproef

Je hebt ook soms het recht om een bloedproef te vragen. Dat recht heb je meer bepaald als de ademanalyses wijzen op een alcoholgehalte van meer dan 0.8 promille in je bloed. Weet wel dat de bloedproef op jouw kosten gebeurt als de overtreding erdoor bevestigd wordt. Een bloedproef kan enkel worden afgenomen door een dokter.