traffic, signs, parking-39507.jpg

Mag je je parkeerschijf ‘verzetten’ als je langer wil blijven staan?

Je staat geparkeerd op een plaats waar je een parkeerschijf moet gebruiken. Mag je dan als de parkeerduur bijna verstreken is en je langer zou willen blijven staan, je schijf ‘verdraaien’?

Deelnemen aan het verkeer

Als je parkeertijd verstreken is mag je niet blijven staan op de parkeerplaats. Je moet de parkeerplaats verlaten en deelnemen aan het verkeer. Nadien mag je wel opnieuw parkeren. Het is dus uit den boze je schijf gewoon te verdraaien. Wat al evenmin toegelaten is, is je wagen wat naar voor of naar achter te zetten en vervolgens je schijf te verzetten. Je mag al evenmin de parkeerplaats half verlaten en je wagen terug parkeren.

Boete

Hou je je niet aan deze regels dan riskeer je een boete. Weet overigens dat sommige steden en gemeentes beschikken over een soort GPS systeem waarmee ze kunnen vaststellen of je je wagen wel verplaatste.

Op sommige websites kan je een zogenaamde ‘automatische’ parkeerschijf kopen. Dat is meer bepaald een parkeerschijf die dankzij een batterij automatisch met de tijd mee schuift zodat ze niet om de twee uur moet worden verzet. Weet dat het gebruik van zo’n schijf verboden is en dat je zware sancties riskeert als je dit toch gebruikt.

Schijf juist zetten

Zorg er overigens ook voor dat je je parkeerschijf juist gebruikt. Bij aankomst moet je de parkeerschijf op het uur of het halve uur zetten net ná het moment van je aankomst. Als je bijvoorbeeld om 11.35 uur aankomt, zet je de parkeerschijf op 12 uur.