Als een factuur of vordering verjaard is moet je dat tot nu toe zelf inroepen. Doe je dat niet, dan riskeer je alsnog aan de schuldeiser te moeten betalen. Wat verandert er binnenkort op dat vlak?
Even schetsen
In een eerdere blog gaven we al aan wanneer facturen en vorderingen precies verjaren. Als je die verjaring niet inroept en de factuur toch betaalt kan je later (als je er achter komt dat je eigenlijk owv de verjaring niet moest betalen) het betaalde bedrag niet terugvorderen.
De wet verbiedt een schuldeiser ook niet om je bv. een ingebrekestelling te sturen voor een verjaarde factuur of zelfs een procedure op te starten. Tot op heden is het zo dat als je dan de verjaring niet zelf inroept je zelfs riskeert veroordeeld te worden. De rechter mag tot op heden de verjaring niet zelf inroepen.
Nieuwe wet
Een nieuwe wet verandert dat. Binnenkort zal de rechtbank namelijk zelf de verjaring mogen inroepen (ook al roep je die als schuldenaar niet in). Voorwaarde is wel dat jij een consument bent en diegene die tegen jou procedeert een onderneming. De procedure moet ook betrekking hebben op de betaling van een geldschuld.
Niet altijd van toepassing
De nieuwe wet is dus niet van toepassing als je als consument een vordering hebt op een andere consument of als er bijvoorbeeld sprake is van een procedure tussen twee ondernemingen. In dat geval blijft de bestaande regeling gelden en zal de rechtbank de verjaring enkel kunnen vaststellen als de schuldenaar die inroept.