hammer, books, law-719062.jpg

Zo kan je een ‘gratis’ advocaat hebben als je voor de politierechtbank moet verschijnen

Je begaat een zware verkeersovertreding en wordt gedagvaard om voor de politierechtbank te verschijnen.  Maar wist je dat je dan vaak de kosten van je advocaat door iemand anders kan laten betalen? Wat moet je daar precies van weten?

Rechtsbijstandsverzekering

Als eigenaar van een wagen ben je wettelijk verplicht om daar een zogenaamde BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) voor af te sluiten. Daarnaast kan je er ook eventueel bv. voor kiezen een (al dan niet beperkte) omniumverzekering aan te gaan.

Los daarvan kan je ook een rechtsbijstandsverzekering voor je wagen afsluiten. In de praktijk wordt een dergelijke verzekering vaak afgesloten. Bega je dan vervolgens een verkeersovertreding en moet je voor de politierechtbank verschijnen, dan kan je op deze rechtsbijstandsverzekering een beroep doen om deze je advocatenkosten te doen betalen.

Welke advocaat

Overigens mag je daarbij sowieso je eigen advocaat kiezen. Je rechtsbijstandsverzekering kan je dan ook geen advocaat ‘opdringen’, zelfs niet als dat zo in de polisvoorwaarden zou staan. Ken je zelf geen advocaat dan kan je via ‘googelen’ op zoek gaan naar een advocaat die voldoende ervaring heeft in verkeerszaken of je kan je oor eens te luisteren leggen bij bv. vrienden of familie  of bij je verzekeringsmakelaar.

Dekking vragen

Heb je zo’n rechtsbijstandsverzekering vraag dan dat zij de advocaat van je keuze een schrijven sturen waarin ze hun akkoord bevestigen dat hij of zij je op hun kosten voor de rechtbank verdedigt.  Je zou ook aan je advocaat kunnen vragen om de verzekeraar aan te schrijven en daar de dekking aan te vragen.