Als je een procedure voor de rechtbank voert moet je je eigen advocatenkosten betalen. Kan je daarnaast ook de kosten van de advocaat van de andere partij moeten betalen? Wat zegt de wet daarover?
Eigen kosten
Als je een beroep doet op een advocaat zal je zelf diens rekening moeten betalen (tenzij je advocaat pro deo werkt of je een rechtsbijstandsverzekering hebt die de kosten van je advocaat betaalt). Bovendien riskeer je als je de zaak verliest op te draaien voor de eigenlijke gerechtskosten (kosten van dagvaarding, rolrecht, kosten van deskundige, …).
Rechtsplegingvergoeding
Bovendien kan je, als de andere partij werd vertegenwoordigd door een advocaat, worden veroordeeld tot een zogenaamde rechtsplegingsvergoeding indien je de procedure verliest. Dat is meer bepaald een forfaitaire vergoeding voor de kosten van de advocaat van de andere partij. De werkelijke rekening van diens advocaat moet je dus niet betalen.
Hoeveel?
De hoogte van deze forfaitaire vergoeding hangt af van de inzet van het proces. Zo bedraagt ze bv. 1.350 euro als het proces gaat over een bedrag tussen de 5.000 en de 10.000 euro. Tussen de 40.000 en de 60.000 euro gaat het dan bv. weer om 3750 euro.
Het gaat daarbij overigens om een bedrag per aanleg. Dat betekent dan ook dat je het bedrag meteen al mag verdubbelen als er ook nog eens een hoger beroep komt. Deze bedragen zijn trouwens zogenaamde basisbedragen. Mits er specifieke omstandigheden voorliggen kunnen die bedragen verminderd of vermeerderd worden waarbij de wet minima en maxima opgeeft.