repair, accident, broken-3686407.jpg

Heb je garantie als je iets koopt in de solden?

Als je als consument een product aankoopt heb je in principe twee jaar garantie. Geldt die regel ook als je iets koopt in de solden of als je een toonzaalmodel koopt? En hoe zit het met tweedehandsgoederen?

Twee jaar garantie

Als je als consument goederen aankoopt van een professionele verkoper, dan heb je in de regel daarop twee jaar garantie voor zogenaamde problemen van niet-conformiteit. Deze garantieregeling geldt niet als je goederen aankoopt van een andere consument of als je als ondernemer voor je onderneming goederen aankoopt bij een professionele verkoper (of een particuliere verkoper).

Solden

Koop je een product in de solden, dan geldt eenzelfde regeling.  Ook op die goederen heb je twee jaar garantie.  Hetzelfde geldt als je ergens een toonzaalmodel koopt. De winkelier waar je deze producten koopt moet je dus ook twee jaar garantie geven.  Andere afspraken die de winkelier eventueel met jou zou maken en waarbij je minder garantie krijgt zijn trouwens niet geldig. Zijn er lichte beschadigingen aan het toonzaalmodel die je bij de aankoop kon zien, dan kan je voor die gebreken natuurlijk geen garantie vragen.

Tweedehandsgoederen

Koop je een tweedehandsgoed bij een professionele verkoper, dan heb je al eveneens twee jaar garantie. De verkoper kan voor dergelijke goederen de garantietermijn wel in akkoord met jou beperken.  Hij moet je niettemin steeds minstens één jaar garantie geven.