letterbox, letter, mail-211428.jpg

Is een aangetekende brief die niet wordt afgehaald geldig?

Als je een aangetekende brief stuurt naar bv. je huurder, je aannemer enz. gebeurt het wel eens dat die ‘onafgehaald’ terugkomt.  Maar telt die brief dan of moet je hem nog eens opnieuw naar de bestemmeling sturen?

Het is geldig

Als de bestemmeling van een aangetekende brief die niet afhaalt (en de brief aan jou wordt teruggestuurd) dan hoeft je je geen zorgen te maken. De aangetekende brief is nu eenmaal geldig ook al is die niet afgehaald. 

Het is dan ook niet nodig de brief nog een tweede maal aangetekend naar de bestemmeling ervan te verzenden. Kijk voor de zekerheid wel na of het adres dat je op de brief aangaf ook correct is. Is dat niet het geval, dan dien je de brief integendeel wel nogmaals te verzenden.

Niet opendoen

Om latere discussies over de verzending te vermijden hou je de aangetekende brief die terugkomt best ongeopend bij samen met het aangetekende verzendingsbewijs.  Betwist de bestemmeling die brief ontvangen te hebben, dan kan je deze bewijzen voorleggen.

Ook via ‘gewone’ brief

Hoewel de aangetekende brief geldig is, heeft de bestemmeling in de praktijk geen kennis genomen van de inhoud ervan. Om dit alsnog ter kennis te brengen kan je een nieuwe brief (ditmaal niet aangetekend) versturen waarin je aan de bestemmeling meedeelt hem een kopie te bezorgen van de aanvankelijk verstuurde aangetekende zending.