Je boekt een pakketreis bij een reisorganisator. Kan deze dan naderhand deze prijs verhogen en je bv. een brandstof- of andere toeslag aanrekenen? Met welke spelregels moet je daarbij rekening houden?
Als je een pakketreis boekt (zo bv. een vlucht samen met een hotel of een rondreis) bij een reisorganisator dan moet je rekening houden met specifieke wettelijke regels die worden aangegeven in de zogenaamde wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten. De reisorganisator kan van die regels ook niet contractueel afwijken.
Verhogen kan niet zomaar
Eens je je reis boekte mag de reisorganisator die prijs nadien niet zo maar verhogen. Hij mag dat enkel doen als de overeenkomst die je met hem afsloot hem die mogelijkheid biedt. Zo’n prijsherzieningsclausule moet overigens in twee richtingen werken waarbij de overeenkomst ook aan jou het recht moet geven op een prijsvermindering als de kosten die een meerprijs kunnen verantwoorden dalen.
Drie gevallen
Zelfs als de overeenkomst de mogelijkheid van een prijswijziging voorziet kan die maar gebeuren in drie gevallen. Meer bepaald kan dit als de kosten van het vervoer stijgen door een verhoging van de brandstofprijs, als de belastingen die geheven worden op je reis toenemen of als er een wijziging is in de wisselkoersen die voor de reis van belang zijn.
Overeenkomst opzeggen
De reisorganisator moet bij zo’n prijsverhoging een motivering en berekening voor die prijsverhoging bezorgen. Indien de prijs van de reis met meer dan 8 % verhoogt heb je het recht om de overeenkomst op te zeggen zonder een opzegvergoeding te moeten betalen. Je kan in dat geval voor een vervangende pakketreis kiezen als die door de reisorganisator wordt voorgesteld. Indien mogelijk moet deze van een gelijkwaardige of hogere kwaliteit zijn.